Geografisch thema

Fabriekskaai

ID
7420
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7420

Beschrijving

Van de Overleiestraat naar de Nijverheidskaai. Maakte oorspronkelijk deel uit van de "Baene" of "Waegeweg van Casimirus die via de huidige Nijverheidskaai (zijnde langs de Leie) en Gasstraat (zijnde langs de vesting) naar de Bissegempoort liep (zie Sanderus 1641). In 1726 genaamd "oude Bisseghemstraete". Voorts ook "Couckuitspoort" genaamd naar de blekerij van G. Coucke die op het einde van 17de eeuw daar gelegen was. In 1866 "Rue de la Fabrique", en circa 1905 "Fabriekskaai". Naamswijziging duidt ook op verandering van functie van de terreinen aan de kaai, op plan van C. Cierkens (1822) nog aanduiding van grachten van blekerijen, in de tweede helft van de 19de eeuw industrialisatie. In 1882 drie eerste huizen van Overleiestraat gesloopt om kaai te verbreden. In 1911 werd kaai een tweede maal verbreed. In 1913-21 Kleine Leie verbreed en rechtgetrokken en werd een nieuwe kaaimuur gebouwd. Op de bijgekomen ruimte werd een parkje aangelegd.

  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 129-130.

Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Neogotische stadswoning

  • Omvat
    Stadswoning in art-decostijl

  • Is deel van
    Kortrijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fabriekskaai [online], https://id.erfgoed.net/themas/7420 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.