Geografisch thema

Graaf Boudewijn IX-laan

ID
7427
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7427

Beschrijving

Van de Filips van de Elzaslaan naar de Hugo Verriestlaan. Gekasseid wegdek. In 1904 aangelegd als verlenging van de Filips van de Elzaslaan. Geplaveid in 1925. Het eerste deel van de westelijke straatzijde wordt ingenomen door de rijkswachtkazerne. De woningen tussen de Tuighuisstraat en de spoorweg werden in 1924-1925 opgetrokken door de Maatschappij De Goedkope woning (zie Tuighuisstraat nummer 1-38). Hoofdzakelijk arbeiderswoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder meer nummers 24-26 verfraaid door het contrasterend gebruik van baksteen voor ontlastingsbogen en rondboogfries.

  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 143.

Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis van 1930

  • Omvat
    Rijkswachtkazerne

  • Is deel van
    Kortrijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Graaf Boudewijn IX-laan [online], https://id.erfgoed.net/themas/7427 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.