Geografisch thema

Groeningekaai

ID
7430
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7430

Beschrijving

Tussen de Gentsesteenweg en de Stasegemsestraat. De naam van de straat verwijst naar de Groenekouter die in deze omgeving lag. Bij de aanleg van het kanaal Kortrijk-Bossuit wordt de Groeningekaai aangelegd en worden de gronden geleidelijk aan verkaveld en bebouwd. De gronden waren in eigendom van de familie Schaeken. Pieter Schaeken, pater familias, werd in Oostende geboren en overleed te Joinville-au-pont in Frankrijk. Hij was één van de grootste aannemers voor de aanleg van spoorwegen in België en één van de beheerders van de maatschappij die het kanaal Kortrijk-Bossuit liet graven.
Het straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door arbeidershuizen en industriële panden, o.m. de fabriek. Groeninghe, opgericht in 1920 door B. Steverlynck; verdelen en verven van textielgarens. De fabriek werd beschadigd tijdens W.O. II. Stopgezet in 1960 en ververij overgebracht naar Harelbeke.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 151.


Bron     : WVL5
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Opslagplaats

 • Omvat
  Pakhuis

 • Omvat
  Winkel-woonhuis

 • Is deel van
  Kortrijk


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Groeningekaai [online] https://id.erfgoed.net/themas/7430 (Geraadpleegd op )