Groeningelaan

Beschrijving

Van de Wandelingstraat naar de Vaartstraat. Het straattracé volgt de in 1865-1870 gedempte stadsgracht van de Gentpoort tot de St.-Janspoort. Naam Groeningelaan gegeven in 1866. In 1888 worden bomen aangeplant in de middenberm. In dit gazon staan nu onder meer platanen, esdoorns, een Amerikaanse eik, een treurboom, haagbeuk, een zilverberk en -linden, een atlasceder, taxus en hulst. Zuidelijk deel verkaveld in 1874. In 1958 aan zuidelijk uiteinde aanleg van parkeerterrein.

Op de noordzijde in 18de eeuw oprichting kazerne De Thienen, in 1782 opgekocht door R. Van Beveren die er een faiencefabriek inrichtte. Later aldaar (?) katoenspinnerij van Vandenberghe. In 1883 gesloopt voor bouw van neogotische kapel. Vanaf 1869 ernaast oprichting van Sint-Carolus Borromeusgesticht; zwaar getroffen tijdens bombardement van 1944, waarna nieuwbouw met verdere uitbreiding. Van 1895 tot 1900 olieslagerij van J. Vanhoutte. In 1920 stichting van de blekerij Ets. Delporte & Fils. Nummer 42 A, in 1899 Sint-Antoniusschool gebouwd door de Broeders Van Dale, nu afdeling van Sint-Jozefinstituut. In het begin van de straat (nummer 2-24) rijtje van arbeidershuisjes met gecementeerde lijstgevel; eenheid doorbroken door vernieuwde parementen. Nummer 62-64, twee 19de-eeuwse woningen verbouwd in 1902, waarbij ze voorzien werden van topgevels, nummer 62 tevens toevoeging van een erker bekroond met gebombeerd balkon. Nummer 66, halfvrijstaand woonhuis uit de jaren 1930-40; nummer 68, hoekpand eveneens uit de jaren 1930.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 151-152