Guldensporenlaan

Beschrijving

Van de Veldstraat naar het Sint-Jansplein. In de 19de eeuw overblijfsel van de Oude Oudenaarseheerweg. In 1899 aangelegd, in 1902 genaamd "Oudenaerdsche Heirweg". In 1928 Guldensporenlaan. Nrs. 43-53 oudste huizen, gebouwd voor 1899, nr. 47-53 eenheidsbebouwing en lager gelegen dan straatniveau (wordt gerenoveerd in 2001 door architect P. Gyselinck). Nr. 5-7, eenheidsbebouwing, met decoratieve kroonlijst; tevens houten winkelpui. Een aantal panden worden getypeerd door gebruik van rode baksteen verfraaid met witte baksteen o.m. nrs. 6-10 en nr. 14; l.g. voorheen poppenfabriek "Princesse Universelle"; heden garage. Nr. 26 vanaf 1934 drukkerij Lammens.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 169.

Bron     : WVL5