Geografisch thema

Heilige-Geeststraat

ID
7443
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7443

Beschrijving

Van de Rijselsestraat naar de Kasteelkaai. Aangelegd in 1778 doorheen de gebouwen van het afgeschafte Jezuïetencollege. In 1781 "Nouvelle Rue" genaamd, in 1795 Rue St.-Esprit, naar de Heilige Geestkapel die voor 1583 in de Rijselsestraat stond. Ten oosten werden de lokalen van het Jezuïetenklooster in 1804 ingericht als Academie voor Teken- en Schilderkunst, in 1931 opgevolgd door muziekacademie, gebouwen vernield in 1944. Na de Tweede Wereldoorlog bouw aldaar van residentie voor de Paters Jezuïeten.

 • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 181.

Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Stadswoning

 • Is deel van
  Kortrijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige-Geeststraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7443 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.