Houtmarkt

Beschrijving

Van de Lange-Brugstraat tot het Plein. Ontstaan in 1580 op eigendom van de Groeningeabdij. In 17de-18de eeuw zogenaamd "Houtmarct en Beestenmarct", zie functie als veemarkt vanaf 1619. In 1876 definitieve benaming. Heden parkeerplein met enkele platanen. Op noordzijde appartementsgebouw in plaats van mechanische weverij van Catteaux-Gauquié, vanaf 1899 groothandel in voedingswaren Verwee, gesloopt circa 1970. Ten zuiden Sint-Niklaasziekenhuis (1958) op plaats van vroeger Sint-Niklaaskerkhof (vermeld in 1378), later Sint-Niklaasschool (zie Voorstraat).

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 198-200.