Hoveniersstraat

Beschrijving

Tussen de Doorniksewijk en de Bloemistenstraat. Gebogen tracé. Sinds 1876 zo genaamd, naar het groot aantal "hoveniers" die in de buurt woonden. Het oostelijke deel van de straat is het oudste en maakte oorspronkelijk deel uit van de Ommegangstraat, een veldweg die rond de stad liep. In 1895 uitbreiding van de straat naar het westen toe. Dit tweede deel volgt de z.g. "Buurtweg 38" of "Schuylweg". Verscheidene arbeidershuizen, voornamelijk in het begin van de straat, uit de tweede helft van de 19de eeuw: nr. 4-8, eenheidsbebouwing met eenvoudige bakstenen lijstgevels horizontaal benadrukt door de doorgetrokken onderdorpels en druiplijstje; nr. 5-9, eenvoudige bakstenen lijstgevels verfraaid door muizentandfries, thans witgeschilderd; nr. 10 met typerende bakstenen fries en houten pui; nr. 16-22, eenheidsbebouwing van vier enkelhuizen met eenvoudig parement verlevendigd door bakstenen muizentandfries. Het deel van de straat gelegen tussen de Doorniksewijk en het noordelijk deel van de Hoveniersstraat wordt gekenmerkt (noordwand) door het grote aantal poortgebouwen horende bij de herenhuizen gelegen aan de Doorniksewijk (o.m. nrs. 10 en 12) en Minister Tacklaan (o.m. nr. 5). Verder, typische bebouwing uit het interbellum met typerende al dan niet witgepleisterde erker: nrs. 46, 48, 62 en 64. Nr. 42-44, twee enkelhuizen getypeerd door het gebruik van gele sierbaksteen.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 200.

Bron     : WVL5