Geografisch thema

Kerkplein

ID
745
URI
https://id.erfgoed.net/themas/745

Beschrijving

Vrij recent heraangelegd, gekasseid plein met enkele wilde en tamme kastanjebomen en parkeergelegenheid rondom de kerk, ter plaatse van het in 1938 verdwenen kerkhof, inplanting ten noorden van de Mechelsesteenweg.

Bebouwing met lintbebouwing van dorpswoningen van twee bouwlagen uit de 19de en 20ste eeuw. Ten zuiden van de kerk: beeld van Christus Koning van 1929 door Kunstatelier Bressers Gent (zie inscriptie), op de sokkel: wapen van de familie de Romrée, eertijds ingemetseld boven de ingang van de 18de-eeuwse kerk; ten zuidwesten: monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog (getekend Monshouwer, Mechelen) en de Tweede Wereldoorlog (J. Kets, Pasbrug); ten oosten: grafmonument van pastoor Goossens, bouwheer van de kerk: gietijzeren kruisbeeld op hoge, arduinen sokkel. Aan noordzijde tegen de kerk: de in 1987 teruggevonden grafsteen van pastoor Stevens, bouwheer van de gesloopte 18de-eeuwse kerk.


Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Hoekpand

 • Omvat
  Identieke dorpswoningen

 • Omvat
  Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

 • Omvat
  Winkelpand

 • Is deel van
  Bonheiden


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerkplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/745 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.