Jan Breydellaan

Beschrijving

Tussen de Veldstraat en de Stasegemsestraat. Aangelegd na de oprichting van de Sint-Jansparochie. De eerste plannen van aanleg dateren van 1906, de definitieve plannen van 1911. Bij de aanleg van de straat werd de Groeningebeek, die ter hoogte van het Marie-Joséplein loopt, overwelfd. In het westelijk deel van de straat dateren de eerste huizen van vlak voor W.O. I. Na W.O. I wordt het oostelijke straatdeel bebouwd.

Basisbebouwing: vnl. burgerwoningen van twee à vier bouwlagen onder pannen zadeldak. De woningen uit het interbellum hebben ook platte daken. Baksteenbouw, zowel lijstgevels als punt- en trapgevels. Bijna alle woningen met souterrain en voortuintje afgezet door laag bakstenen muurtje. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door de diversiteit van stijlen: de woningen van ca.1900 worden o.m. beïnvloed door een art-nouveau vormentaal, daarnaast ook woningen geïnspireerd door de Engelse cottagearchitectuur o.m. nr. 2 van 1908, met vernieuwd parement van geglazuurde baksteen uit de jaren 1950 met typerend hoektorentje. Voorts tal van panden aansluitend bij de traditionele bouwstijlen cf. het materiaalgebruik (baksteen) en vormentaal o.m. nr. 10 getypeerd door de uitgewerkte borstwering en het rijkelijk gebruik van arduin; nr. 15, parement verlevendigd door gele sierbaksteen; nr. 22, getypeerd door centraal balkon en rondboogfries op getrapte consoles; nr. 24-26, van 1923 met klassieke gevelopstand; nr. 27, getypeerd door de bepleisterde en witbeschilderde bovenverderdieping met accenten van rode baksteen. Voorts tal van interbellumwoningen met bakstenen parement getypeerd door erker, al dan niet bepleisterd: nr. 36, imposante rijwoning van 1929 naar ontwerp van Viérin met bepleisterd en witgeschilderd parement; nr. 66, van 1932, naar ontwerp van P. Scherpereel (Kortrijk); nrs. 79, 81 en 85 van 1932, naar ontwerp van E. Haesbrouck; nr. 92, van 1932; nr. 94, van 1932 naar ontwerp van J. Callebouwt, thans verhoogd met één verdieping; nr. 100-102, eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen vlg. spiegelbeeldschema, opgetrokken in 1933, naar ontwerp van Destrebecq; nr. 112 van 1935, naar ontwerp van Lelue (?); nr. 114, begane grond bekleed met groengeglazuurde tegels. Nr. 103, burgerwoning uit de jaren 1930-1940, aanleunend bij de Anglo-Normandisch bouwstijl cf. verschillend materiaalgebruik en puntgevel met pseudo-vakwerk.

STADSARCHIEF KORTRIJK 112, nr. 7042; 112, nr. 7197; 113, nr. 9469; 111, nr. 9659; 111, nr. 10699; 112, nr. 9038.
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 210-211.

Bron     : WVL5