Kanonstraat

Beschrijving

Van de Sint-Denijsestraat tot de Doorniksewijk. In 1838 Klaekkaerstraet, naar de Klakkaarsbeek die de straat dwarste. Huidige benaming naar herberg Het Canon (Noordoost-hoek Kanonstraat-Doorniksewijk). Westelijk deel ca. 1800 aangelegd. Ca. 1820 tot aan Sint-Denijsestraat doorgetrokken. In 1947 na verkoop van grond van St.-Jorispark bouw van nrs. 32-44. Ook handel: op zuidzijde, nr. 51, houtmagazijn van Moulin nu Transgroom N.V. Op noordzijde links van nr. 56 magazijn van ca. 1900 van kaashandelaar Carette met laadluik met lambrekijn aan goot. Nr. 20, voorheen firma Wyseur van gietijzeren voorwerpen, cf. gietijzeren tuinhek met initialen "F-W" en "G-W", gesticht in 1872, gesloten in 1985.
Noordzijde, nr. 19, Stella Maris, lagere school door zusters Verrue in 1899 opgericht, in 1954 overgenomen door zusters van Tielt.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 219.

Bron     : WVL5