Koning Albertstraat

Beschrijving

Van Stationsplein tot Louis Robbeplein. Tot 1910 Frankrijkstraat genaamd en van 1910 tot 1986 Albertstraat. Rechte straat getrokken in 1840 in kader van de aanleg van de Stationswijk (zie Stationsplein). Basisbebouwing: burger- en herenwoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw met typische bepleisterde lijstgevels met variërende gevelbreedte en drie bouwlagen. Heterogeen straatbeeld door nieuwbouw, o.m. appartementsgebouwen van vier à vijf bouwlagen (nr. 5, 6, 10, 13 ) en vernieuwde parementen (nr. 7). Ook verscheidene woningen uit de jaren 1940-1950: nr. 84, modernistische woning met vernieuwde voorgevel van 1945, naar ontwerp van M. Toye (Kortrijk), nr. 19, naar ontwerp van A. Vlieghe, nr. 21 naar ontwerp van J. Roost, nr. 66, naar ontwerp van J. Tyberghien (Wevelgem).

STADSARCHIEF KORTRIJK 6, nr. 39/45.
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 245-246.