Kuurnsesteenweg

Beschrijving

Van Brugsesteenweg tot de Ringlaan. In 1366 Curnestrate, in 1477 Cuernestraete. In 1777 Steenwegh van Cortryck naer Cuernebrugge. In 1968 wijziging van Kuurnesteenweg in Kuurnsesteenweg. Steenweg in 1750 aangelegd. Van 1900 tot 1956 buurttram naar Wakken.

Basisbebouwing: talrijke vlasschuren, vaak daterend circa 1900 en voornamelijk ten oosten van de steenweg; onder meer rechts van nummer 128 met vernieuwde poort; schuur achter nummer 47. Tevens panden met vermoedelijk 19de-eeuwse kern en vernieuwd parement. Onder meer nummer 57, herberg zogenaamd "De Vlasbloem", nieuw parement aangevraagd in 1947 naar ontwerp van A.L. Geers; huidige toestand wijkt af van ontwerp. Op de zuidkant talrijke art-decowoonhuizen, uit de jaren 1930, onder meer nummers 66-68 naar ontwerp van J. Tesse van 1938; nummer 70 van 1934 en nummer 72 naar ontwerp van Despriet van 1935.

• Stadsarchief Kortrijk 128, nummer 321/47; 128, nummer 11739; 128, nummer 11309; 128, nummer 11754.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 263-264.