Kuurnsesteenweg

Beschrijving

Van Brugsesteenweg tot de Ringlaan. In 1366 Curnestrate, in 1477 Cuernestraete. In 1777 Steenwegh van Cortryck naer Cuernebrugge. In 1968 wijziging van Kuurnesteenweg in Kuurnsesteenweg. Steenweg in 1750 aangelegd. Van 1900 tot 1956 buurttram naar Wakken. Basisbebouwing: talrijke vlasschuren, vaak daterend ca. 1900 en voornamelijk ten oosten van de steenweg; o.m. rechts van nr. 128 met vernieuwde poort; schuur achter nr. 47. Tevens panden met vermoedelijk 19de-eeuwse kern en vernieuwd parement. O.m. nr. 57, herberg z.g. "De Vlasbloem", nieuw parement aangevraagd in 1947 naar ontwerp van A.L. Geers; huidige toestand wijkt af van ontwerp. Op de zuidkant talrijke art-decowoonhuizen, uit de jaren 1930, o.m. nrs. 66-68 naar ontwerp van J. Tesse van 1938; nr. 70 van 1934 en nr. 72 naar ontwerp van Despriet van 1935.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 263-264.

Bron     : WVL5