Geografisch thema

Lange-Brugstraat

ID
7476
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7476

Beschrijving

Smalle straat lopende van het Sint-Maartenskerkhof naar de Houtmarkt. Straatnaam verwijst naar de lange brug die liep over de vijver of "zypte" die achter de Sint-Maartenkerk en het Begijnhof lag. Oorspronkelijk liep de straat tot het huidige plein. Maar met de aanleg van het plein verdween een deel van de straat. De zuidzijde van de straat wordt bepaald door de muur van het klooster van de Ongeschoeide Karmelitessen (zie Grote Kring nummer 2-4), opgetrokken circa 1664. In de 19de eeuw werd de straat bewoond door wevers.

 • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 270-272.

Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Stadswoning

 • Is deel van
  Kortrijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lange-Brugstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7476 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.