Geografisch thema

Magdalenastraat

ID
7484
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7484

Beschrijving

Van Hendrik Consciencestraat naar Marksesteenweg. In middeleeuwen deel van weg Kortrijk-Rijsel. In 1640 "Heistrate van Rijssel". Volgens Atlas der Buurtwegen (1843) maakte het deel uit van de "Markestraet". Vanaf 1876 huidige benaming. Aan de noordzijde strekte tijdens het Ancien Régime, van de Magdalenakapel tot de stadsgrachten, de Gemene Weide zich uit met centraal de vogelmast van de Sint-Jorisgilde; de weide werd in 1865-70 verkocht in kleine percelen. In 19de eeuw veel industrie. Aan de noordzijde in 19de eeuw zoutkeet van firma Deweirdt en openluchtblekerij Nolf. In het midden van de zuidzijde was er in de 19de eeuw de brouwerij De Witte. Nummer 29 was het confectiebedrijf Debrouwere. Op het einde van de 19de eeuw werd het goederenstation ter hoogte van de bleekweiden Nolf aangelegd, hiervoor werden vanaf 1895 Leiemeersen opgehoogd en huizen aan de noordzijde van de Magdalenastraat gesloopt. De straat werd tijdens Tweede Wereldoorlog sterk gebombardeerd wegens de aanwezigheid van het goederenstation. In 1954 nieuwe goederenloods van de spoorwegen. Einde van de straat vanaf 1947 gedwarst door spoorweg Kortrijk-Brugge. Vanaf 1957 spoorwegbrug. Ten noorden stellingplaats en goederenloods van de NMBS.

Basisbebouwing: Op het einde van de 19de eeuw veel arbeidershuizen van één bouwlaag, en enkele herenhuizen, zoals nummer 7 (afgebroken in 2002), 19de-eeuws herenhuis met vernieuwd parement. Heden veel arbeidershuizen van twee bouwlagen en twee traveeën met lijstgevel.

  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 301-302.

Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Stadsvilla

  • Omvat
    Vlashandelaarswoning

  • Is deel van
    Kortrijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Magdalenastraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7484 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.