Meensestraat

Beschrijving

Van de Brugsestraat tot de Meensesteenweg. Oorspronkelijk Bissegemstraat, in 1328 "in vico de Bisseghem", vanaf 1795 "rue de Menin". Op het einde van de Meensestraat lag de Bissegemsepoort, aangeduid bij Sanderus (1641) en gesloopt in begin 19de eeuw, in 1827 werd de zogenaamd "Willemspoort" opgericht die afgebroken werd tussen 1860-1874. Voorheen smalle straat aan beide zijden bebouwd (zie Sanderus, 1641); noordzijde echter gedeeltelijk gesloopt voor park, namelijk de noordoostzijde in 1904-1906 en het noordwestelijk deel in 1967 voor de huidige straatbreedte. Sociaal woningbouwproject de Mosselbank door Maatschappij De Goedkope Woning, ter hoogte van vroegere gronden van de buurtspoorwegen en beluik. Oorspronkelijk talrijke beluiken: aan de zuidzijde Velghens poortje, toegankelijk via poort links van nummer 7, opgericht in 1865 door textielfabrikant P. Velghe en gesloopt tussen 1912 en 1931; het Schoolpartje, gesloopt in 1950; Koer Deloddere van 1882 door handelaar G. Deloddere, vernield in 1944. De gronden van deze drie beluiken zijn achtereenvolgens ingenomen door fietsenfabriek Novy (1936- 1970), kartonfabriek Desouter nam de gebouwen over en vervolgens Superconfex. Enkel het Saskenspoortje blijft op de zuidzijde over (zie nummers 15-33); op de noordzijde bestonden de volgende beluiken: het Ankerstraetken, de Kleine Mosselbank of Strontpartje, de Grote Mosselbank en de Splete of Gouden Splete. Heden brede baan met vier rijstroken en eenzijdige bebouwing ter hoogte van park. Voorheen sporen van buurttram.

Basisbebouwing: panden met 19de-eeuws uitzicht, maar mogelijk oudere kern onder meer nummer 5. Talrijke vernieuwde parementen, onder meer nummers 71-73 eenheidsbebouwing met voor nummer 71 gecementeerde lijstgevel en voor nummer 73 recenter parement, maar met behoud van centraal gecementeerd Marianisje. Nummer 7, voormalige herberg van 1936 naar ontwerp van J. Demeere in opdracht van brouwerij Lust. Heden ook nieuwbouw, onder meer appartementen De Mosselbank. Ook achteringelegen industriële gebouwen. Ten zuidwesten gasfabriek, in oorsprong firma Desclée, heden Gaselwest. Op hoek met Pottenbakkershoek van 1926 tot 1930 pottenbakkerij van C. Willemyns, heden woonhuis van pastoor met achterliggende zalen van Belgische Evangelische Zending (zie Pottenbakkershoek).

• Stadsarchief Kortrijk 148, nummer 12282.