Minister Liebaertlaan

Beschrijving

Van de Gentsestraat/Harelbekestraat/Gentsesteenweg naar de Groeningebrug. Recht tracé. Laan aangelegd tussen 1895 en 1901, als deel van de ring rond Kortrijk. Tot 1911 Oostlaan genaamd. De Romeinse dakpannnen, gevonden bij de aanleg van een ondergrondse leiding, wijzen op Gallo-Romeinse bewoning.

Basisbebouwing: rijke burgerwoningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, met fraai uitgewerkte bakstenen lijstgevels, die getypeerd worden door een eclectische decoratie onder meer nummer 51, van 1927, naar ontwerp van J. Speybrouck (Kortrijk). Het merendeel van de woonhuizen is aan de straat afgezet door een bakstenen muurtje en/of ijzeren hek. Ook tal van woningen, voornamelijk in het tweede deel van de straat, met souterrain met garages. Ook enkele typische interbellumwoningen, aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid en art deco: nummer 4-6 eenheidsbebouwing van 1926; nummer 11, met typerende driezijdige erker; nummer 21a, opgetrokken in 1935, naar ontwerp van M. Vanneste; nummer 34, van 1935, naar ontwerp van C. Debels (Kortrijk); nummer 46-48, twee burgerwoningen van 1935, naar ontwerp van R. Masil (Kortrijk), getypeerd door de rechthoekige erker met aansluitend balkon met afgeronde hoeken.

• Stadsarchief Kortrijk 114, nummer 11863; 114, nummer 8508; 114, nummer 12073; 115, nummer 8732; 116, nummer 7978; 116, nummer 12078.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 329-330.