Moorseelsestraat (Kortrijk)

Beschrijving

Westelijke secundaire uitvalsweg naar Heule toe. Gebogen tracé. De straat behoorde tot de middeleeuwse weg Kortrijk-Ieper. Straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door arbeidershuizen van ca. 1910. Bakstenen lijstgevels van twee traveeën en twee bouwlagen, o.m. nr. 36-42, lijstgevels verfraaid door het gebruik van witte sierbaksteen; nr. 42, met bewaard glas-in-loodbovenlicht. Nr. 52 van 1912, met typische bakstenen lijstgevel verlevendigd door rijkelijk gebruik van witte sierbaksteen. Ook verschillende panden met bepleisterde lijstgevels o.m. nr. 4. Ook typische interbellumwoningen o.m. nr. 24 en 26. Nr. 99-111, samenstel van zeven woningen aanknopend bij de cottage-architectuur. Eenheid doorbroken door vernieuwde en aangepaste parementen; nr. 105 gaafst bewaard. Ook enkele herbergen o.m. nr. 34 z.g. "de Vlaskapel". Ook industrie met de textielfabriek Callens, opgericht in 1923. Z.nr. Elektriciteitscabine van ca. 1924, naar ontwerp van P. De Brouwer (cf. bouwplan voor Oudenaardsesteenweg, gelijke elektriciteitscabine). Baksteenbouw onder plat dak, lijstgevel afgelijnd door gebogen fronton. Gebruik van witte sierbaksteen voor muurbanden, ontlastingsbogen en blind rond venster.

STADSARCHIEF KORTRIJK 156, nr. 690 (of 5434); 157, nr. 566 (of 4173); 157, nr. 565 (of 4169); 168, nr. 7411.
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 340-341.

Bron     : WVL5