Moorseelsestraat (Kortrijk)

Beschrijving

Westelijke secundaire uitvalsweg naar Heule toe. Gebogen tracé. De straat behoorde tot de middeleeuwse weg Kortrijk-Ieper. Straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door arbeidershuizen van circa 1910. Bakstenen lijstgevels van twee traveeën en twee bouwlagen, onder meer nummer 36-42, lijstgevels verfraaid door het gebruik van witte sierbaksteen; nummer 42, met bewaard glas-in-loodbovenlicht. Nummer 52 van 1912, met typische bakstenen lijstgevel verlevendigd door rijkelijk gebruik van witte sierbaksteen. Ook verschillende panden met bepleisterde lijstgevels onder meer nummer 4. Ook typische interbellumwoningen onder meer nummer 24 en 26. Nummer 99-111, samenstel van zeven woningen aanknopend bij de cottage-architectuur. Eenheid doorbroken door vernieuwde en aangepaste parementen; nummer 105 gaafst bewaard. Ook enkele herbergen onder meer nummer 34 zogenaamd "de Vlaskapel". Ook industrie met de textielfabriek Callens, opgericht in 1923. Z.nummer Elektriciteitscabine van circa 1924, naar ontwerp van P. De Brouwer (zie bouwplan voor Oudenaardsesteenweg, gelijke elektriciteitscabine). Baksteenbouw onder plat dak, lijstgevel afgelijnd door gebogen fronton. Gebruik van witte sierbaksteen voor muurbanden, ontlastingsbogen en blind rond venster.

• Stadsarchief Kortrijk 156, nummer 690 (of 5434); 157, nummer 566 (of 4173); 157, nummer 565 (of 4169); 168, nummer 7411.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 340-341.