Nieuwstraat

Beschrijving

Van de Wijngaardstraat tot de Spoorweglaan. Als Nyenstraete voor het eerst vermeld in 1573. Voorheen Weduwenpoortje, met huisjes met korfbogig overspannen ingangen, verdwenen in 1935, voor toonzaal van "Meubelpaleis Gyselinck". In 1828 oprichting van weverij Caesens achter huizen nrs. 11 en 13, in 1929 weverij overgeplaatst naar Wagenmakerstraat, kantoren bleven er wel tot in 1963. Oorspronkelijk talrijke lijstgevels, nr. 27, met voorgevel aangepast in 1932 naar ontwerp van G. Albers in eigen opdracht. Verscheidene woningen met oudere kern o.m. nr. 5, cf. aandak links.

STADSARCHIEF KORTRIJK 159, nr. 10627.
DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 55, afb. 43 bis.
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 346.

Bron     : WVL5