Passionistenlaan

Beschrijving

Van de Wandelingstraat tot de Stasegemsestraat. Straatnaam gegeven in 1929. Eerste straatplannen van 1906, richtlijn vastgelegd in 1929. Slechts bebouwing aan één straatzijde wegens de aanwezigheid van de spoorweg. Vooraan St.-Gabriëlinstituut, apostolische school gebouwd in 1913 door Passionisten, in 1933 en 1962 uitgebreid, in 1973 opening van jeugdherberg (cf. Wandelingstraat). Nr. 84, nu bestuur der Bruggen en Wegen, vroeger weverij Bevernage. Basisbebouwing: woningbouw getypeerd door art-decopanden uit de jaren 1930, voornamelijk enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen, vaak getypeerd door brede venstertravee met erker, o.m. nr. 14 van 1936 naar ontwerp van P. Scherpereel (Kortrijk), nr. 51 van 1935 naar ontwerp van E. Haesbrouck; nr. 64 van 1934 naar ontwerp van E. Haesbrouck; nr. 56 met volledig betegelde pui; nr. 58, naar ontwerp van J. Trefois (Gent) van 1937.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 368-369.

Bron     : WVL5