Plein

Beschrijving

Gelegen ten noorden van de Houtmarkt. Park met driehoekig grondplan begrensd door drie straten met eenzijdige bebouwing. Onder Lodewijk XIV, tussen 1646-1648, worden 300 huizen gesloopt voor bouw van een citadel en kazerne. Het parkgedeelte is ontstaan uit de esplanade of het militair oefenplein door het Franse leger aangelegd in 1667 en gelegen voor de citadel, hiervoor verdwenen onder meer twee kloosters (Kapucinessen en Kapucijnen). In 1740 krijgt het Plein haar huidige vorm. In 1810 wordt het plein afgesloten met een haag en wordt een park in Franse stijl met vijver aangelegd. In 1878 plaatsen van smeedijzeren hekken en vier ingangspoorten en een muziekkiosk die in 1958 afgebroken wordt. In 2001 wordt het park heraangelegd door Wirtz. Bebouwing gaat terug tot 17de-18de eeuw. Verschillende panden worden in de tweede helft van de 20ste eeuw afgebroken, onder meer de nummers 3, 4 en 5 in Lodewijk XIV-stijl in 1964 en 1971. Ook verscheidene gebouwen met 19de-eeuws parement maar vermoedelijk met 18de-eeuwse kern.

Basisbebouwing getypeerd door bepleisterde lijstgevels met 19de-eeuws uitzicht onder meer nummer 21-22. De noordzijde doorbroken door de school "'t Fort", de oostzijde onderbroken door het appartementsgebouw "Residentie Groeninghe" (1938) en de toegang tot het Groeningepark met de Groeningepoort waarvoor er in 1908 verscheidene woningen gesloopt worden. Tevens enkele panden uit het begin van de 20ste eeuw. Ook enkele recentere gevelparementen onder meer nummer 55 architectenwoonst van F. Cnockaert van 1989 als hedendaagse interpretatie van een trapgevel.

• DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 67, afb. 60.
  • DEBRABANDERE P., Historische parken en tuinen in Kortrijk, Kortrijk, 1992, p. 131-135.
  • Het Plein te Kortrijk, in Curtricke, nr. 219, 1996, p. 107-109.
  • Konfrontaties in Moderne Architectuur. Een "promenade" in en rond Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 90.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 379-382.