President Rooseveltplein

Beschrijving

Van de Louis Verweestraat naar de Belfaststraat. Na 1782 aangelegd op gronden die deel uitmaakten van de versterkingen. Van 1793 tot 1815 "exercitieplaetse" genaamd omdat het gebruikt werd als oefenterrein voor soldaten. Vanaf 1815 Wapenplaats, gewijzigd in 1945 in F.D. Rooseveltplein. Vanaf 1968 huidige benaming. In 1782 twee rijen bomen aangeplant. Ca. 1885 wordt het plein als park aangelegd. Vrijheidsboom (1930) en Vredesboom (1952). Tot 1938 vestigingsplaats van de neogotische congregatiekapel van de Jezuïeten gebouwd in 1859. Op oostkant tussen Belfaststraat en Oude Kasteelstraat tot na W.O. II het ijzermagazijn van de firma Holvoet. In 1880 ontstond aan het Wapenplein de handweverij D'Heygere. Basisbebouwing: neoclassicistische panden met lijstgevels. De laatste decennia werden veel huizen gesloopt voor flatgebouwen.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 390-391.

Bron     : WVL5