Proosdijstraat

Beschrijving

Tussen de Brugsestraat en de Kollegestraat. Licht hellend, recht straattracé. De naam verwijst naar de nabijgelegen voormalige Sint-Amandsproosdij. Basisbebouwing: arbeidershuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Heterogeen straatbeeld door de tal van vernieuwde parementen (nrs. 8-10, 19, 20, 30, 32, 34). Ook verschillende gecementeerde gevels o.m. nrs. 5-19 van 1869 en 1871, nr. 14 en nrs. 46-50. Ook enkele woningen uit het interbellum o.m. nr. 66 van 1928 met typerend erkertje.

STADSARCHIEF KORTRIJK 193, nr. 316; 193, nr. 501; 193, nr. 8979.
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 394-395.