Sint-Amandslaan

Beschrijving

Van het Sint-Amandsplein naar de Kollegestraat. Recht tracé. Maakt van oudsher deel uit van het stratenpatroon. Oudste vermelding gaat terug tot 1344, als Johannes Coukestraat en in 1486 Coucstrate. Sinds 1902 huidige naam, verwijzend naar het nabijgelegen Sint-Amandscollege. Tot 1901 een doodlopend straatje, dan doorgetrokken tot de pas aangelegde Kollegestraat. De noordzijde van de straat wordt bebouwd vanaf 1911. Basisbebouwing: burgerhuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder pannen - geknikt - zadeldak. Bakstenen lijstgevels, vaak verfraaid door het gebruik van sierbaksteen, arduinen en/of simili-natuursteen. Nr. 2, van 1905 verhoogd met één bouwlaag en aangepaste begane grond.

STADSARCHIEF KORTRIJK 208, nr. 6069.
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 434-435.