Sint-Denijsestraat

Beschrijving

Van de Zwevegemsestraat naar de Elfde-novemberlaan. In 1530 genaamd "Sendenysschestrate" en in 1755 "Sint Denysstraete". In 1876 benaming "Sint-Denijsstraat" voor het gedeelte tussen Zwevegemsestraat en Klakkaarsbeek. Vanaf 1959 huidige tracé. Talrijke arbeiderswoningen opgenomen in eenheidsbebouwing onder meer nummer 18-32, nummer 148-154, van 1898; nummer 176-188, van 1911; nummer 200-204 getypeerd door het gebruik van rode baksteen voor de ontlastingsbogen van de korfboogvensters. In oorsprong ook meerdere beluiken, onder meer Steyts koer en Klakkaardsreke, heden vervangen door nieuwbouwproject naar ontwerp van H. De Smet, M. Goethals, B. Van Schuylenbergh en P. Vermeulen (1992-1995). Hierbij worden ook de gronden ingenomen van een dieper ingelegen oude tapijtfabriek. Een aantal wijkwinkels, onder meer nummer 174 van 1908, heden met drieledige in plaats van oorspronkelijke tweeledige winkelpui; nummer 198 voormalige herberg. Tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van sierbaksteen: nummers 121, 147, 151, 155, 166-168. Ook enkele verfraaid door het gebruik van cementtegels onder meer nummers 154 en 158. Voorts ook verscheidene gevels met parement van geglazuurde tegels: nummers 15, 17, 66, 81, 83, 95. Ook enkele gecementeerde lijstgevels onder meer nummer 162-164. Nummer 156: bloemisterij Vanden Driessche met achterin liggende serres; voorheen fruitkwekerij en voorheen vermoedelijk hoeve. Enkele panden uit de jaren 1930, onder meer nummer 190 C van 1939 in opdracht van en naar ontwerp van J. Iserbyt, aannemer van timmer- en schrijnwerk; nummer 222 van 1931. Nummer 139: halfvrijstaande woning met achterliggende werkplaats van 1946 naar ontwerp van A. Van Den Weghe (Harelbeke) met lichte Anglo-Normandische inslag.

• Stadsarchief Kortrijk 211, nr. 158/46; 212, nr. 2993 (of 2348); 212, nr. 308 (of 3935); 211, nr. 636 (of 4349); 212, nr. 12980 (of 260/39); 210, nr. 10187.
  • DE KOONING M., DE MEYER R., Facetten 3, Kortrijk 1990-2000 projecten voor een stad.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p 439-441.