Sint-Michielsplein

Beschrijving

Rechthoekig plein aan de noordzijde van de Rijselsestraat. Parkeerfunctie. Tot 1944 Area genaamd. Ontstaan ca. 1610, toen de jezuïeten de Sint-Michielskerk bouwden en een pleintje ervoor aanlegden. Het plein was toen bereikbaar via een klein straatje vanuit de Rijselsestraat (cf. A. Sanderus, 1641-1644). In 1775 werden de gebouwen, die het plein van de Rijselsestraat afsloten, afgebroken en ontstond het huidige plein. Centraal op het plein, bronzen beeld van Christus-Koning op arduinen sokkel van 1929, naar ontwerp van O. Sinia. Westelijke gevelwand getypeerd door eenvoudige lijstgevels o.m. met gecementeerd of met beschilderd parement. Nr. 2, drie traveeën brede beschilderde lijstgevel op gepikte plint.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 452-453.

Bron     : WVL5