Geografisch thema

Sionstraat

ID
7534
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7534

Beschrijving

Tussen de Lange Steenstraat en de Wijngaardstraat. Kort straatje, dat reeds van oudsher deel uitmaakt van het stedelijk stratenpatroon. Naam verwijst naar het Sionklooster dat van het midden van de 15de eeuw tot 1797 gevestigd was op de hoek met de Wijngaardstraat. De gebouwen werden gesloopt in 1834. Straatbeeld getypeerd door kleine burgerwoningen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels onder meer nummers 2, 22 en 24. De oostelijke gevelwand wordt voornamelijk bepaald door de gebouwen van de school Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand (Sint-Jansstraat).

 • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 455.

Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis van 1865

 • Omvat
  Burgerhuizen

 • Omvat
  Twee winkel-woonhuizen

 • Is deel van
  Kortrijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sionstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7534 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.