Geografisch thema

Spinnerijkaai

ID
7535
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7535

Beschrijving

Van de Gentsesteenweg naar de Stasegemsesteenweg. De Spinnerijkaai werd in 1858-60 aangelegd naar aanleiding van het graven van het kanaal Kortrijk-Bossuit. Vanaf 1876 Quai de la filatures wegens de nabijgelegen spinnerijen. Zo stond aan het noordeinde van de kaai de "Linière de Courtrai", op het nummer 39 de 'Tissage de Courtrai', een weverij van damast-matrastijk gesticht in 1913 en gesloten in 1979; het nummer 41 was de 'Tissage et Teinturerie le Canal', een weverij, ververij en twijnderij van matrastijk en meubelstoffen.

  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 459-460.

Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Katoenspinnerij Tissage et Filature Camille De Stoop

  • Is deel van
    Kortrijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Spinnerijkaai [online], https://id.erfgoed.net/themas/7535 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.