Stasegemsestraat

Beschrijving

Van de Gentsesteenweg naar de Visserskaai. Maakte tot 1858 (aanleg van het Kanaal Kortrijk-Bossuit) deel uit van de Stasegemsesteenweg. Vanaf 1876 Stasegemstraat genaamd. Basisbebouwing: voornamelijk arbeidershuizen uit het eind van de 19de eeuw, van twee traveeën en twee bouwlagen onder geknikte zadeldaken. Nr. 143-169, rij arbeidershuizen vermoedelijk horend bij de nabijgelegen voormalige fabriek "N.V. Groeningeververij". Overwegend bakstenen lijstgevels, al dan niet beschilderd en verfraaid door het gebruik van muizentandfriezen. Nr. 59-61, twee enkelhuizen van 1868 getypeerd door de muuromlijstingen van lichtere baksteen; nr. 187-189 met opvallende borstwering met geometrisch metselwerk. Ook tal van (voormalige) herbergen en wijkwinkels o.m. nr. 60, nr. 62, nr. 66, nr. 84/ P. de Coninckstraat, nr. 243 "In Staceghem", nr. 235 "In de bonte duif" met typerende vingerberaping, nr. 144 en nr. 185. Daarnaast ook enkele burgerwoningen onder meer nr. 63 met vernieuwd parement uit de jaren 1920.

STADSARCHIEF KORTRIJK 224, nr. 159.
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 465-466.