Toekomststraat

Beschrijving

Van de Doorniksewijk naar de Sint-Denijsestraat. Aangelegd in 1892. Aanvankelijk "Doutrelignestraat". In 1897 huidige naam. Zware oorlogsschade in 1943 door bombardementen. Straatbeeld sterk bepaald door bepleisterde lijstgevels. Zuidelijke straatzijde (nr. 12 e.v.) wordt getypeerd door een rij van identieke bepleisterde lijstgevels, vermoedelijk opgetrokken in de jaren 1890, cf. identiek ijzeren balkon. Op nr. 41 tot ca. 1900 brouwerij Dambre, na W.O. I aldaar wasserij Madou tot 1979. Heden op begane grond winkelpand, huidige gevel met opmerkelijke bijna gevelbrede erker op bovenverdieping dateert uit de jaren 1940-50.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 483.

Bron     : WVL5