Veemarkt

Beschrijving

Rechthoekig marktplein, heraangelegd en voorzien van ondergrondse parking in 2001-2002. Aangelegd ca. 1869 op de plaats van de voormalige stadsgracht die de Gent- en de Sint-Janspoort verbond. Voormalige vestigingsplaats van het slachthuis. Overwegend commerciële functie met tal van winkels en herbergen, nr. 26, met licht vooruitspringende poorttravee, dat toegang geeft tot het Groeningebeluik. Nr. 32 eveneens met doorgang naar tweede beluikje (nr. 34-48). Nr. 72-76, met vernieuwd parement van geglazuurde baksteen uit het begin van de 20ste eeuw. Ook verschillende burgerwoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw, van twee à vier traveeën en twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. Veelal bepleisterde en beschilderde lijstgevels aansluitend bij het neoclassicisme met typisch uitgewerkt hoofdgestel, rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting en geaccentueerde begane grond door schijnvoegen, onder meer nrs. 88, 56-60. Ook verscheidene panden uit de jaren 1940 onder meer nr. 18 van 1947, naar ontwerp van W. Van Spranghe (Kortrijk), en nieuwbouw onder meer appartementsgebouwen. Nr. 66-68, opvallend pand uit de jaren 1960: "Viandes Vroman Vlees".

STADSARCHIEF KORTRIJK 242, nr. 19/47.
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 500-502.