Vlasmarkt

Beschrijving

Tussen de Doorniksestraat en de Wijngaardstraat. Ontstaan in 1425 als beestenmarkt tot circa 1542. Van vóór 1585 tot na 1734 de "Gaermarct". Bij Sanderus (1641) aangeduid als "Gaeren en Vlasmarct". Sedert 1734 "Vlasmarkt". Rechthoekig plein, recent heraangelegd.

Basisbebouwing: meerdere gebouwen met oudere kernen, onder meer nummers 5 en 7. Tevens 19de-eeuwse lijstgevels, ook in 20ste eeuw aanpassing van gevels en winkelpuien en nieuwbouw. Nummer 19/ Lekkerbeetstraat, hoekappartement naar ontwerp van W. Van Spranghe (Kortrijk) van 1936.

• Stadsarchief Kortrijk 249, nr. 12428.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 514-515.