Volksplein

Beschrijving

Van de Vooruitgangstraat naar de Sint-Rochuslaan. Aanvankelijk Jozef Woutersplaats, vanaf 1909 Volksplaats, vanaf 1969 huidige benaming. Aangelegd in 1905. Oudste huizen van 1909. Klakkaarsbeek tussen Volksplein en Sint-Rochuskerk in 1968-69 gedempt. Van 1945 tot 1957 acht noodwoningen op plein. Devotiekapel gewijd aan Maria van 1945 naar ontwerp van J. Roose. Midden op het plein geprefabriceerd kaartershuisje van firma De Coene van 1963. Voorts bomenrij en parkeerplaatsen. Aan westzijde kantoren en erachter voorheen loodwitfabriek van A. Van Lerberghe van 1870 gesloopt in 1958. Nummer 16 C, drukkerij A. Beyaert & zonen. Basisbebouwing: voornamelijk rijhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën met gecementeerde lijstgevels, soms gedecapeerd en in andere gevallen voorzien van nieuw parement. Tevens eenheidsbebouwing van diephuizen met topgevel.

• Stadsarchief Kortrijk, 250, nr. 13/45.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 516-517.