Voorstraat

Beschrijving

Van de Steenpoort naar het Plein. Maakt van oudsher deel uit van het stedelijk stratenpatroon, en was de hoofdstraat van de wijk Sint-Niklaas. Tot ca. 1734 Harelbekestraete genaamd, die aanvankelijk tot de Gentsestraat liep. Het oostelijk deel van de straat werd in 1667 gesloopt voor de aanleg van het Plein. Het huidige straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door parementen uit de tweede helft van de 19de eeuw, met typerende bepleisterde en beschilderde lijstgevels onder meer nummer 10, nummer 12, nummer 26 met gevelbreed smeedijzeren balkon; nummer 33, begin 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevel met fraai uitgewerkte sluitsteen van de rechthoekige bovenvensters; nummer 40, met fraai smeedijzeren balkon; nummer 43, voormalige 19de-eeuwse burgerwoning, verlaagd met één verdieping in 1888, houten loggia van 1925, naar ontwerp van A. Audiens; nummer 46 met brede driezijdige houten erker. Ook verschillende ontpleisterde gevels onder meer nummer 20. Nummer 30 met vernieuwd parement van circa 1900 van geglazuurde baksteen. Nummer 39, winkel-woonhuis van circa 1900 met typische bakstenen lijstgevel verfraaid door gebruik van geglazuurde baksteen en cementtegels voor casementen. Ook verscheidene interbellumwoningen.

• Stadarchief Kortrijk 251, nr. 1265; 252, nr. 7688.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 518-521.