Vredelaan

Beschrijving

Van de Visserskaai naar de Dokter Snellaertlaan. Aanleg van de straat tussen 1929 en 1932. Gekasseide weg. Het eerste huis was villa Floralia opgetrokken in 1932 aan de oostzijde, als tuinbouwschool opgericht in opdracht van Werk van den Akker, gesloopt in 1977 (stond rechts van nummer 71). Maakt deel uit van Nieuw Kwartier of Nieuw Kortrijk samen met de Theodoor Sevenslaan en de Goedendaglaan. Wijk ingewijd in 1934. Deel ten noorden van de Theodoor Sevenslaan na de Tweede Wereldoorlog bebouwd. Typerende interbellumbebouwing, onder meer nummer 19 met opvallend portaal; nummer 25 met typerende doorgetrokken erker, luifel en zwartgeglazuurde tegels; nummer 35, met fraai glas in lood in de deur; nummer 39, half vrijstaande villa zogenaamd "Erik"; nummer 44, halfvrijstaande woning naar ontwerp van De Munnynck (Kortrijk) van 1932, nummer 49 van 1932; nummer 54 met typische bepleisterde erker; nummer 67-69 samenstel van twee art-decovilla's met deels behouden schrijnwerk zie gekleurd glas. Aan westzijde nummer 24 in 1964 appartementsgebouw "Vredegroen" opgericht.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 521-522.