Vredelaan

Beschrijving

Van de Visserskaai naar de Dokter Snellaertlaan. Aanleg van de straat tussen 1929 en 1932. Gekasseide weg. Het eerste huis was villa Floralia opgetrokken in 1932 aan de oostzijde, als tuinbouwschool opgericht in opdracht van Werk van den Akker, gesloopt in 1977 (stond rechts van nr. 71). Maakt deel uit van Nieuw Kwartier of Nieuw Kortrijk samen met de Theodoor Sevenslaan en de Goedendaglaan. Wijk ingewijd in 1934. Deel ten noorden van de Theodoor Sevenslaan na W.O. II bebouwd. Typerende interbellumbebouwing, o.m. nr. 19 met opvallend portaal; nr. 25 met typerende doorgetrokken erker, luifel en zwartgeglazuurde tegels; nr. 35, met fraai glas-in-lood in de deur; nr. 39, half vrijstaande villa z.g. "Erik"; nr. 44, halfvrijstaande woning naar ontwerp van De Munnynck (Kortrijk) van 1932, nr. 49 van 1932; nr. 54 met typische bepleisterde erker; nr. 67-69 samenstel van twee art-decovilla's met deels behouden schrijnwerk cf. gekleurd glas. Aan westzijde nr. 24 in 1964 appartementsgebouw "Vredegroen" opgericht.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 521-522.

Bron     : WVL5