Weggevoerdenlaan

Beschrijving

Van de Minister Vanden Peereboomlaan naar de Engelse Wandeling. Aangelegd in 1893-1895 en behoorde aanvankelijk tot de Engelse Wandeling. Vanaf 1923 kreeg dit deel van de Engelse Wandeling haar huidige naam, die verwijst naar de kazerne die op de hoek van deze laan stond en waar vanaf 1916 de Kortrijkse weggevoerden zich moesten aanmelden. Tijdens de bombardementen van 1944 werd de laan volledig verwoest. Tot 1977 vestigingsplaats van de Kunstwerkstede Gebr. De Coene, die sinds 1906 hier gevestigd was. Het terrein wordt vanaf dan ingenomen door verschillende ondernemingen. Op de hoek met de Minister Vanden Peereboomlaan, Rijksbasisschool en Rijksmiddenschool die sinds 1931 hier gevestigd is. De gebouwen dateren van 1956 en vervangen de in de Tweede Wereldoorlog vernielde gebouwen van circa 1905. Oorspronkelijk was hier tot 1931 een regimentsschool gevestigd.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 535-536.