Wijngaardstraat

Beschrijving

Van de Vlasmarkt tot de Veemarkt. Huidig tracé stemt grosso modo overeen met Sanderus (1641), toen de straat liep van de Vlasmarkt tot de Waterpoort. Van 1417 tot 1565 "Bogaertstrate" en vanaf 1576 "Wingaertstraete". Op het einde van de 18de eeuw ook "Hertestraete" genoemd. In 1820 straat verlaagd, op einde van de 19de eeuw verbreed en recht getrokken. Historisch gezien belangrijke straat door aanwezigheid van het Sionklooster van 1432 tot 1834 op de hoek met de Sionstraat (aangeduid op Sanderus, 1641). In 1616-1618 oprichting van het schuttershof van de gilde van de Bosseniers of de Sint-Barnabasgilde van karabijnschieters en artilleristen (zie Sanderus, 1641). De gilde werd ontbonden in 1813; aan de gilde paalde het Bossepoortje, een beluik van 25 huizen; in 1892 werd dit "Bossepoortje" gesloopt voor het gebouw van de Gilde, in 1907 Bossetorentje gesloopt voor de feestzaal van de Gilde. Ter hoogte van de Gilde stond aan de laatmiddeleeuwse vestingen de Hoventoren als bescherming van de Waterpoort. Eerst genoemde reeds vermeld in 1393, werd verlaten circa 1620; de Waterpoort, reeds vermeld in 1404 verdween op het einde van de 17de eeuw (aangeduid bij Sanderus, 1641). Ter hoogte van nummer 57 poort naar steegje "De koeiekop", ontstaan in het midden van de 19de eeuw, in oorsprong beluik van 29 huizen, heden grotendeels ingepalmd door instituut Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand en/of gesloopt voor garages. Heden voornamelijk winkelstraat, sinds 1972 verkeersvrij. Tevens verzorgende en onderwijsfunctie, zie aanwezigheid van rustoord en schoolgebouwen. Basisbebouwing: nog talrijke oude kernen zeker teruggaand tot de 17de eeuw, echter vaak voorzien van vernieuwd parement met lijstgevel en nieuwe winkelpui.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 537-539.