Aalbekeplaats

Beschrijving

Tussen de Aalbekekerkstraat en de Moeskroensesteenweg. Tweeledig plein bestaande uit een klein rechthoekig plein met centraal monument voor de Eerste Wereldoorlog. Op het tweede plein staat de kerk centraal. Ten noorden van het plein steegje (nummers 10-14), met arbeidershuisjes.
Plein met voornamelijk commerciële functie (banken, winkels en herbergen) met daarnaast ook woonfunctie. Nummer 17, herberg getypeerd door afgeschuinde hoektravee en blinde muur geritmeerd door rondbogen rustend op vlakke pilasters.

Doorsnee-dorpsbebouwing: breedhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Veelal met vernieuwd parement onder meer nummer 8.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie