Candeléstraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, lopende van de Ronsevaalstraat tot aan de Tombroekstraat, gelegen op de grens van Rollegem met Dottenijs en Luinge. Voor het eerst vermeld in 1681 als "straete van Tombrouck naer 't Hooghe en Ronsevael". De benaming Candelestraat komt voor van ca. 1846 tot ca. 1930, daarna Dottenijsstraat en vanaf 1981 opnieuw Candelestraat.
Eénzijdige bebouwing van voornamelijk arbeiders- en boerenarbeidershuizen. Rode bakstenen lijstgevels van één bouwlaag onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken, o.m. nrs. 1, 2, 3. Nr. 4, dieper in gelegen, nrs. 12-13, verfraaid met bakstenen fries met uitgelengd dropmotief.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986.

Bron     : WVL5