Geografisch thema

Hellestraat

ID
7593
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7593

Beschrijving

Van de Kloosterstraat naar de Pottelberg. De benaming "d' Hellestraete" komt reeds voor in 1464. In 1789 de "Strate loopende van de Oude Smisse naer de Plaets" genaamd en vanaf 1827 opnieuw Hellestraat. Op 1.8.1910 opgesplitst in Kloosterstraat en Hellestraat. Straatnaam ontleend aan de "Hellebrugge" over de Markebeek. Aan de westzijde voormalig ommuurd kerkhof voor gesneuvelde Duitse soldaten uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De graven werden in 1955 overgebracht naar het Soldatenfriedhof te Menen.

 • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 182.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Hoeve Ten Spieghele

 • Is deel van
  Marke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hellestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7593 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.