Heuleplaats

Beschrijving

Driehoekig plein gelegen tussen de Pastoriestraat en de Zeger van Heulestraat. De oudste vermelding gaat terug tot 1460 als Heule Plaetse. De noordzijde van het plein wordt gedomineerd door de Sint-Eutropiuskerk. Tot 1955 werd de parochiekerk omgeven door het kerkhof, heden door parking. Ten zuidoosten bevindt zich het monument van de ouders (Pieter Gezelle en Monica Devriese) van Guido Gezelle, onthuld in 1961, naar ontwerp van beeldhouwer L. Van Parijs.

Centraal op het plein staat het standbeeld van Tineke van Heule, in ovaalvormig perkje naast de dorpslinde die werd aangeplant in 1978 naar aanleiding van het "Jaar van het dorp". Het bronzen beeld werd ontworpen door L. De Buysere (Oostwinke) en onthuld in 1986.

Basisbebouwing: arbeiders- en burgerwoningen. Baksteenbouw van twee bouwlagen en variërende gevelbreedte onder pannen zadeldaken. De oudste bebouwing gaat terug tot de 18de eeuw. Hoofdzakelijk commerciële functie met herbergen en wijkwinkels, onder meer nummer 7 dat tot 1948 dienst deed als gemeentehuis op de bovenverdieping; breedhuis met bepleisterde en verankerde lijstgevel. Nummer 10, herberg "In den ouden hert", 19de-eeuwse bakstenen lijstgevel met aangepaste begane grond uit de jaren 1920-1930.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, 1986, Kortrijk, p. 190.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie