Van de Pastoriestraat naar de Gullegemsestraat. Recht tracé. Maakte in de 19de eeuw deel uit van de Roeselaarsestraat. In de 20ste eeuw Kasteelstraat genaamd, en na de fusionering met Kortrijk Heulsekasteelstraat. Het straatbeeld wordt aan de westzijde bepaald door het kasteel van Heule. Aan de oostzijde van de straat wordt het straatbeeld bepaald door de gebouwen van het klooster van de Zusters van Liefde en de bijhorend school Spes Nostra (zie Mellestraat).
Voornamelijk rijbebouwing maar ook enkele vrijstaande burgerwoningen. Breedhuizen met eenvoudige bakstenen lijstgevels, vaak met poorttravee onder meer nummer 21, getypeerd door muurnis in omlijsting van zwarte baksteen en nummer 23. Nummer 2-4, verfraaid door muizentandfries.
VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, 1986, Kortrijk, p. 190-192.
Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Heulsekasteelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7598 (geraadpleegd op ).