Heulsekasteelstraat

Beschrijving

Van de Pastoriestraat naar de Gullegemsestraat. Recht tracé. Maakte in de 19de eeuw deel uit van de Roeselaarsestraat. In de 20ste eeuw Kasteelstraat genaamd, en na de fusionering met Kortrijk Heulsekasteelstraat. Het straatbeeld wordt aan de westzijde bepaald door het kasteel van Heule. Aan de oostzijde van de straat wordt het straatbeeld bepaald door de gebouwen van het klooster van de Zusters van Liefde en de bijhorend school Spes Nostra (cf. Mellestraat).
Voornamelijk rijbebouwing maar ook enkele vrijstaande burgerwoningen. Breedhuizen met eenvoudige bakstenen lijstgevels, vaak met poorttravee o.m. nr. 21, getypeerd door muurnis in omlijsting van zwarte baksteen en nr. 23. Nr. 2-4, verfraaid door muizentandfries.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, 1986, Kortrijk, p. 190-192.

Bron     : WVL5