Heulsestraat

Beschrijving

Van de Meensesteenweg naar de Zuidstraat. In 1638 "Straeken vanden Cransvijver nar Bisseghem" genaamd, in 1740 en 1784 "Straete leedende van de Neerbeke naer den Losschaert". In de Atlas der Buurtwegen (1843) is het buurtweg 3 of "Heulestraet". Vanaf ca. 1970 huidige benaming. In de volksmond "Oldenstraat" genoemd. In 1909 geplaveid. Aan de oostzijde, voor de spoorweg, toegang tot sport- en speelplein en sporthal Ter Biezen.
Overwegend woonfunctie. Basisbebouwing: rijhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Meerdere arbeiderswoningen van één bouwlaag, vaak met vernieuwd of aangepast parement en bijvoeging van dakkapellen of dakvensters. Enkele woningen uit het late interbellum o.m. nrs. 77, 104-106, 139-147. Voormalige woningen van vlashandelaars cf. aanpalende opslagplaatsen met hoge poorten; nrs. 88-90, 123-125, 134-140.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 192-193.

Bron     : WVL5