Kalvariestraat

Beschrijving

Van de Vagevuurstraat tot de Keizerstraat. Maakte in de 19de eeuw deel uit van de Vagevuurstraat. Omwille van het sterk klimmend verloop van de straat, leidend naar het beeld van de gekruisigde Christus op de hoek van de Kardinaalstraat, kreeg het gedeelte tussen de Markebeek en de Watervalstraat vanaf 1910 de huidige benaming.
Rijhuizen uit de jaren 1920-1930 o.m. nr. 22 met aanpalende driebeukige schuur onder parallelle schilddaken. Nr. 23, getypeerd door de contrasterende omlijstingen en muurvlak. Nr. 31, getypeerd door gele sierbaksteen, en rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken. Nr. 25, diephuis onder afgewolfd zadeldak. Ook verscheidene arbeidershuisjes van ca. 1900 van één bouwlaag onder pannen zadeldak, nrs. 67-71.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 218.

Bron     : WVL5