Koninklijkestraat

Beschrijving

Van de Kooigemplaats naar de Doornikserijksweg. Hoofdstraat met recht tracé. In 1771 vermeld als Dreve van het Kasteel naar de Kercke. In de tweede helft van de 19de eeuw vermeld als Rue Chasse. Vanaf 1910 Koningstraat en vanaf de Tweede Wereldoorlog Koninklijkestraat. Tot in het begin van de 20ste eeuw bijna geen bebouwing.

Basisbebouwing: hoofdzakelijk burgerwoningen van na 1900. Vaak eenvoudige bakstenen lijstgevels verlevendigd door het gebruik van sierbaksteen onder meer nummer 8 en nummer 28. Ook enkele typische interbellumwoningen onder meer nummer 41 met ronde erker. Nummer 23, voormalig gemeentehuis gebouwd in 1950.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 249.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie