Lauwsestraat

Beschrijving

Belangrijke noordwestelijke uitvalsweg met gebogen tracé. Ter hoogte van E17 werd het tracé naar het westen verplaatst.
Typische dorpsstraat met afwisselend rijbebouwing en losstaande panden. Kenmerkende arbeidershuizen van één bouwlaag o.m. nr. 48-50 getypeerd door fries met uitgelengd dropmotief; nr. 40-42, met gecementeerde lijstgevel. Ook enkele burgerwoningen uit het interbellum o.m. nr. 79 en nr. 93-95. Ook vestigingsplaats van het klooster van de zusters van Sint-Jozef met bijhorende gelijknamige basisschool (nr. 11), opgericht in 1882 door de zusters van Lichtervelde. Hugo Claus volgde er les. Oorspronkelijke gebouwen grotendeels afgebroken in 1976 en vervangen door nieuwbouw.
Nr. 225/ Kobbestraat, burgerwoning uit het interbellum met bijhorend bedrijfsgebouw getypeerd door grote rechthoekige vensters.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 279-280.

Bron     : WVL5