Luingnestraat

Beschrijving

Tussen de Bergstraat en de Piro Lannoostraat. Lange landelijke weg met gebogen tracé. Oudste vermelding gaat terug tot de 17de eeuw als Schorbeckstrate, in de 18de eeuw vermeld als Tourcoigschestraete. Sedert het begin van de 19de eeuw Luignestraat.
In het begin van de straat rijbebouwing overgaand in lintbebouwing. In de tweede helft van de straat losstaande bebouwing en hoeves. Hoofdzakelijk woonfunctie maar ook enkele herbergen o.m nr. 2/ Bergstraat, die tot 1945 een smidse herbergde, cf. huidige naamgeving.
Doornsnee dorpsbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Eenvoudige baksteenbouw o.m verfraaid door sierbaksteen o.m. nr. 11, van 1929. Ook verscheidene bepleisterde en geschilderde lijstgevels o.m nr. 13, getypeerd door spitsbogig muurnisje. Nr. 17, met aanpalende schuur.

RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Gemeentearchief Aalbeke, nr. 873, 1929/3.
VAN HOONAKCER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 398.