Marionetten (Marke)

Beschrijving

Van de E17 tot de Rollegemseweg. De weg, toen "Straete van Cortryck naer Rolleghem", komt voor in het landboek van 1770 als een aardeweg, die van Walle (Kortrijk) via Rollegem naar Dottenijs liep. In 1827 was het de "Wallestraete" en in de Atlas der Buurtwegen (1843) aangeduid als buurtweg 4bis of de "Rollegemse kalsijde"; later opnieuw "Wallestraat". Sinds 1981 huidige benaming, daar zij deel uitmaakt van de straat met dezelfde benaming in Kortrijk, die sedert circa 1950 genoemd is naar een herberg, de "Marriontjens", die in 1770 op de hoek van de Rollegemseweg en de Bosstraat stond. Tegenover de President Kennedylaan kleine bakstenen kapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje en opschrift: "H.-MARIA / HULP DER / CHRISTENEN / B.V.O.".

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 306-307.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline