Geografisch thema

Markekerkstraat

ID: 7632   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7632

Beschrijving

Weg met recht tracé van de Markeplaats tot de Rekkemsestraat. Oorspronkelijk een dreef die leidde naar de kerk van Marke. In 1632 dan ook omschreven als "de Dreve". In de Atlas der Buurtwegen (1843) is het buurtweg 4 of "Kerkdreve". Vanaf 1910 wordt de weg "Kerkstraat" genoemd en sinds 1981 Markekerkstraat. Tot het begin van de 20ste eeuw is de weg afgezoomd met bomen. Tot het midden van de 19de eeuw is de straat zo goed als onbebouwd.
Vanaf 1861, wanneer Henri Bidez-de la Grandville zijn land verkoopt aan baron Felix Bethune zijn de huidige percelen (grondgetal 139) gelegen tussen de Markekerkstraat, de Van Belleghemdreef en de Rodedreef eigendom van de familie (de) Bethune.
Geleidelijk aan worden de gronden, gelegen aan de zuidwestzijde van de toenmalige Rue de la Lys (huidige Markekerkstraat), verkaveld. De percelen worden grotendeels bebouwd in opdracht van de familie (de) Bethune, wat ook duidelijk te merken is in de architecturale uitwerking van de parementen. Vermoedelijk moesten de ontwerpen voldoen aan bepaalde eisen. Naar verluidt werden de ontwerpen vaak gebaseerd op oudere ontwerpen van Jean-Baptiste (de) Bethune, de voorvechter van de Gothic Revival in België, en aangepast door zijn zoon Emmanuel (de) Bethune. Het straatbeeld wordt in de eerste helft van de 20ste eeuw volledig bepaald door dit type van woningen (cf. oude prentbriefkaarten). Thans bleven slechts enkele voorbeelden behouden, nr. 1-5 en nr. 25.

Zowel woon- als commerciële functie o.m. banken, horeca en winkels. Eenvoudige baksteenbouw, arbeidershuizen en burgerwoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nrs. 50-54, 57-65, 60) teruggaand tot late 19de eeuw. Nr. 48, lijstgevel verfraaid door sierbaksteen. Nr. 56, met gecementeerde lijstgevel. Ook nieuwbouw o.m. nrs. 7 en 17 en aangepaste of vernieuwde gevelparementen, nrs. 14, 46, 68 en 70. Voorts verscheidene diephuizen o.m. nr. 6-8, gemeentelijke basisschool, getypeerd door topgevel met vlechtingen en twee- en drielichten; nr. 18 gekenmerkt door aandak; nr. 34 met schijnvoegen bepleisterde trapgevel; nr. 49, met witgeschilderde tuitgevel later samengevoegd met nr. 51, met vernieuwde winkelpui. Tevens panden met typische poorttravee o.m. nrs. 27 en 33. Ook verschillende interbellumhuizen o.m. nr. 22, dubbelhuis gemarkeerd door winkelpui van geglazuurde tegels. Nr. 29, breedhuis van 1946 getypeerd door ronde erker en arduin voor raam- en deuromlijstingen.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 309.


Bron     : WVL5
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis
  Markekerkstraat 30 (Kortrijk)

 • Omvat
  Burgerhuis
  Markekerkstraat 47 (Kortrijk)

 • Omvat
  Ensemble van dorpswoningen naar ontwerp van J.-B. Bethune
  Markekerkstraat 1-5 (Kortrijk)

 • Omvat
  Neogotisch hoekhuis en pendant
  Markekerkstraat 53-55 (Kortrijk)

 • Omvat
  Neogotische dorpswoning
  Markekerkstraat 25 (Kortrijk)

 • Omvat
  Onderpastorie
  Markekerkstraat 6 (Kortrijk)

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Brixius
  Markekerkstraat zonder nummer (Kortrijk)

 • Omvat
  Winkel-woonhuis
  Markekerkstraat 32 (Kortrijk)

 • Omvat
  Winkel-woonhuis
  Markekerkstraat 58 (Kortrijk)

 • Is deel van
  Marke
  Marke (Kortrijk)