Geografisch thema

Markeplaats

ID
7633
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7633

Beschrijving

Van de Marktstraat tot de Van Belleghemdreef. In 1632 vermeld als "Plaetse van Marcke", in 1827 als "Plaetse", later "Plaats" en vanaf 1968 "Marktplein". Sinds 1981 huidige benaming.

Ten westen van het plein gedenksteen voor de militaire, de burgerlijke en de opgeëiste slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (en later Tweede Wereldoorlog), opgericht in 1923. Gedenkteken geplaatst in ovaal plantsoen afgezet door natuurstenen muurtje met ijzeren hek. Gekanteelde muur met centraal bronzen reliëf naar ontwerp van Remi Rooms (Gent) gevat in arduinen schouderboogomlijsting.

  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel II, Brugge, 1996, p. 230.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 309.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Herberg Sint-Jan

  • Is deel van
    Marke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Markeplaats [online], https://id.erfgoed.net/themas/7633 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.